En Dag i Cyberverdenen 2024
Igen i 2024 inviterer en lang række danske virksomheder til En Dag i Cyberverdenen.
Her får elever fra ungdomsuddannelserne muligheden for at besøge en virksomhed og opleve, hvordan de arbejder med cybersikkerhed i virkeligheden.
Klik ind på sitet for at se, hvilke virksomheder der inviterer indenfor i 2024 – og skynd dig at booke et besøg til din klasse, det er nemlig først-til-mølle.
I videoerne kan I få et indblik i, hvordan indsatsen forløb i 2023 – her udtaler virksomheder, elever og lærer sig nemlig om deres oplevelse med at deltage i indsatsen.
EN DAG I CYBERVERDENEN I 2023 HOS:
CyberSkills udvikler materiale til ungdomsuddannelserne
CyberSkills har fokus på at udvikle materiale om cybersikkerhed til bl.a. ungdomsuddannelserne. CyberSkills har lavet et tæt samarbejde med Praxis, som giver os mulighed for at arbejde med en række af Praxis’ læringsteknologier, så det er nemt og hurtigt for dig som underviser at bruge og tilpasse indholdet til din undervisning.
Vores mål er at lave undervisningsmateriale af høj kvalitet, således at det tages i brug i tæt relation til det øvrige materiale, der bruges af dig som underviser. Derudover er det ambitionen at Praxis og CyberSkills i fællesskab kan skabe opmærksomhed omkring undervisningsmaterialet ved fx webinarer, arrangementer mv.
Du kan følge med i hvilke forløb som tilbydes her:
Her ser du et udpluk af de forløb som er tilgængelige på Praxis Online, og der bliver løbende tilføjet flere:
- På sporet af dig
- Tænk som en hacker
- Phishing awareness
- Kryptering
- Hacking og afsløring af sårbarheder
- Social Hacking
- Fake news
- Hvordan sikres data?
- Crack et password
- Identitetstyveri
- Location Hacking
Sådan får du og dine elever adgang til forløbene på Praxis
Nedenfor har vi beskrevet hvordan du og dine elever får adgang til forløbene på online.praxis.dk/cyberskills.
1. Start med at oprette en profil, hvis du ikke allerede er oprettet. Brug dit unilogin. Få evt hjælp her.
2. Lav en kopi af forløbet og del den med dine elever. Se denne video
3. Redigér forløbet efter dine egne ønsker og behov. Se denne video
4. Eleverne skal også oprette profil med deres unilogin. Derefter skal de indtaste den kode, som du får når du har lavet kopi af forløbet.
Find mere hjælp her eller kontakt support hvis du har problemer: Ring til 20 76 15 50 eller skriv til support@praxis.dk .
Fagligt input og forbedringsforslag modtages meget gerne! Skriv til Anne: abj@praxis.dk
Tilgå undervisningsforløbene udenom Praksis
Vi har samlet en række gode begynderforløb på Aalborg Universitets hjemmeside, som du kan tilgå direkte:
Aalborg universitet
Aalborg Universitet brænder for at dele vores interesse for cybersikkerhed, og vise at det er et fedt område at uddanne sig og arbejde indenfor.
Derfor har vi et ambassadørkorps af studerende, der bl.a. holder arrangementer på Aalborg Universitet og tager ud på ungdomsuddannelser eller science camps (eller alt muligt andet) og giver hands-on introduktioner til cybersikkerhed.
Vi bedriver forskning og undervisning indenfor cybersikkerhed, men skaber også aktivt et miljø omkring cyberisikkerhed, hvor alle er velkomne.
Læs mere om Aalborg Universitet, ambassadørkorps og Haaukins-platformen her
Haaukins – Én engagerende og interaktiv læringsplatform
Haaukins er en engagerende, interaktiv læringsplatform, som giver eleverne praktisk erfaring med cybersikkerhed og etisk hacking i et online, virtualiseret miljø, der kun kræver en webbrowser på elevernes computere.
Elevoplevelsen, fra første login på siden til at have fuldført den første praktiske opgave, er fuldstændig selvstændig og kræver intet eksternt læringsmateriale eller træning udover en generel forståelse af fagområdet.
Læringsplatformen er koblet op på en række fagmål på indenfor fag såsom informatik, programmering, kommunikation & IT m.m. Haaukins er altså både super velegnet som en smagsprøve på området, som til dybdegående studier af cybersikkerhed.
Læs gerne vores FAQ nedenfor, inden du tager dit første besøg på platformen!
Haaukins platform: https://general.haaukins.com/
Læringsmateriale til elever og undervisere: https://www.cybertraining.dk/haaukins/#/
For support eller hjælp – kontakt venligst: cyber@es.aau.dk
Step 1
Step 3
Step 2
Step 4
Haaukins FAQ’s
Hvilke udfordringer/opgaver ligger der på på Haaukins?
Udfordringerne spænder fra begynder-niveau til meget sofistikerede cybersikkerhedskoncepter, men selve platformen er let tilgængelig for alle med grundlæggende computerfærdigheder, så eleverne kan bruge platformen selvstændigt med lidt eller ingen lærerinteraktion.
Eleverne eller underviserne kan selv vælge deres udfordringer, som er klassificeret efter deres sværhedsgrad og fagområde. Der er meget basale, men stadig realistiske, udfordringer, som giver elever af alle interesse- og færdighedsniveauer mulighed for at opnå en succesoplevelse.
Hvordan er udfordringerne bygget op?
Udfordringerne er struktureret i et “Capture The Flag”-format, hvor målet er at opdage en hemmelig række af bogstaver og tal, som først kan findes, når udfordringen er forstået og løst. Når eleven afleverer det rigtige svar, belønnes han/hun med point baseret på udfordringens sværhedsgrad. Denne hands-on, praktiske tilgang er med til at afmystificere hele fagområdet, som ofte er skildret i medierne og populærkulturen, nærmest som en slags sort magi.
Er der understøttende materiale til underviseren?
Hvis en elev har svært ved at komme videre, har lærerne adgang til fuld gennemgang med step-by-step løsninger til udvalgte udfordringer, så læreren er godt klædt på til at støtte sine elever.
Er platformen sikker for mine elever?
Selvom oplevelsen er 100% realistisk for eleverne, kører alt på et virtuelt “internet”, der er skabt til eleverne på Haaukins servere. Så uanset hvad eleverne gør, er de ikke i risiko for at forårsage skade på faktiske systemer, hverken ved et uheld eller på anden måde.
Skal vi installere noget på forhånd?
Der skal ikke installeres software på elevernes eller skolernes computere, for alt sker på virtuelle maskiner hvor ingen ændringer gemmes. Da al interaktion foregår via browseren, er platformen let tilgængelig på enhver computer, der kan køre en webbrowser.
CyberSkills Mesterskaberne for ungdomsuddannelserne
Vi har siden 2019 afholdt CyberSkills Mesterskab for elever på ungdomsuddannelserne. Det betyder at vi samler teams fra hele Danmark som skal konkurrere indenfor en række cybersikkerheds-discipliner. Eventet løber henover et døgn, som består af intens hacking, læring, konkurrence og networking indenfor cybersikkerhed.
Selvom eleverne er ‘grønne’ indenfor cybersikkerhed, sørger vi altid for at de får en god oplevelse, og tager en masse læring med fra eventet. Vi laver også en forberedende online-session som tilbydes til alle deltagere, så de kan klædes bedre på indenfor de valgte temaer.
Uddannelserne har hvert år mulighed for at sende et team af deres elever med til CyberSkills Mesterskaberne (max 6 personer på et team). Det er gratis at deltage, og eleverne vil få en fed oplevelse som byder på ny viden om cybersikkerhed, netværk og 24-timer med en masse opgavevariation.
Læs mere på siden:
Du kan se videoen nedenfor fra 2023 – og få en fornemmelse af hvad eleverne får ud af at være med til eventet.
Cybermissionen – Et samarbejde mellem STIL & CyberSkills
Styrelsen for It og Læring lancerer hvert år en national konkurrence for landets ungdomsuddannelser, hvor eleverne på en innovativ og lærerig måde får viden om aktuelle og virkelighedsnære it-sikkerhedsudfordringer som eksempelvis digitalt bedrageri, awareness-udfordringer og andre relevante emner. Cybermissionen til ungdomsuddannelserne, udbydes i samarbjede med CyberSkills.
Cybermissionen er et fagligt forløb, hvor eleverne bliver bevidste om vigtigheden af it-sikkerhed og udvikler en forståelse for, hvad det indebærer både fra et teknisk, menneskeligt og samfundsmæssigt perspektiv.
Cybermissionen er tilbage i 2024, og du kan læse mere om missionerne nedenfor og hvordan du får adgang til materialet!
I kan læse mere om Cybermissionen her
Kontakt os
Hos CyberSkills vil vi altid gerne høre om nye ideer, feedback, input m.m. Det kan være du har en rigtig god ide til et arrangement, input til hvordan man kan gøre materialet bedre, eller måske har du et emne som ville være relevant at få sat fokus på?
Uanset hvad, står du som underviser og gerne vil i kontakt med os, så send os en mail på info@cyberskills.dk – Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.
Dine kontaktpersoner vil henholdsvis være Jens Myrup Pedersen, Professor v. Aalborg Universitet og Linda M. Pedersen, Partner, Happy42.
Jens & Linda leder CyberSkills indsatsen i tæt samarbjede med alle projekt-partnerne i CyberSkills. Vi glæder os til at høre fra jer.